Bionnassay

Bionassay je malá osada ve strmém údolí vytvořeném ledovcem Glacier du Bionnassay. Leží téměř v patnáctistech metrech nad mořem a vede k ní strmá, klikatá silnice z hlavního údolí u Saint Gervais-les-Bains. V roce 1892 potkala osadu, stejně jako Saint Gervais a pod ním ležící Le Fayet velká přírodní katastrofa. V ledovci Bionnassay se vytvořila obrovská kapsa naplněná vodou, ta se protrhla a voda se s ukrutnou silou prohnala údolím, za necelou půlhodinu překonala výškový rozdíl 2200 metrů. V řídce obydlené oblasti zahynulo přes 150 lidí a byly zničeny termální lázně pod Saint Gervais.
Při naší procházce jsme v ledovci žádné vodní kapsy nenašli, ale tato příhoda posílila můj respekt k ledovcům, jednomu z nejzajímavějších přírodních fenoménů, které se v Evropě nalézají.
Ledovce vypadají naprosto nehybně, ale stačí přijít k ledovcovému čelu a je vidět a slyšet, jak se každou sekundou kutálejí seshora dolů větší a menší kamínky a celý ledovec jako obrovský buldozer neustále přesouvá materiál dolů do údolí. Je to skutečná zmrzlá řeka, která je neustále v pohybu.