Pravý čas

Chcete vědět, kolik je skutečně hodin?

Kdyby sluneční hodiny měly ciferník, ukazovaly by jiný čas, než který vidíte na svých hodinkách. Je to pravý místní čas, ve kterém je v poledne slunce nejvýše na obloze a míří přesně na jih. Lidé se podle takového času řídili až do devatenáctého století.

Kromě času uvidíte i datum, které nepoužívá gregoriánský kalendář, ale mnohem starší, přirozený kalendář lunisolární. Měsíce začínají novoluním a trvají přesně jeden oběh Měsíce kolem Země. Některé roky jsou přestupné - mají místo dvanácti měsíců třináct. Třináctý měsíc se jmenuje hruden a zajišťuje, aby měsíce v kalendáři odpovídaly ročním obdobím.

Pro přesný datum a čas je potřeba znát vaši zeměpisnou polohu. Pokud se nenastaví automaticky, zadejte níže svou zeměpisnou šířku a délku.

Šířka: Délka:

Kalendář byl vytvořen podle následujících pravidel:

  1. Den končí okamžikem, kdy je Slunce 12° pod lokálním obzorem (nautický soumrak). Pokud Slunce mezi dvěma průchody meridiánem neklesne 12° pod lokální obzor, končí den okamžikem, kdy je slunce mezi těmito dvěma průchody meridiánem nejníže.
  2. Měsíc začíná dnem, ve kterém nastane lunární konjunkce a končí dnem, který předchází následující lunární konjunkci
  3. Dny v měsíci jsou číslovány vzestupně počínaje číslem 1
  4. Rok začíná dnem, ve kterém nastane jarní rovnodennost
  5. Rok má dvanáct či třináct měsíců. Počet měsíců v roce se řídí devatenáctiletým Metonovým cyklem. Nepřestupné roky mají dvanáct měsíců, přestupné roky třináct měsíců. Přestupné roky v devatenáctiletém cyklu jsou: 3,6,8,11,14,17,19
  6. Jarní rovnodennost v prvním roce cyklu nastává v měsíci březnu
  7. Názvy měsíců v nepřestupném roce jsou: leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad, prosinec
  8. V přestupném roce se mezi měsíce únor a březen vkládá přestupný měsíc hruden
  9. Čas se počítá na hodiny. Jedna hodina je jedna dvacetičtvrtina časového internalu, který uplyne mezi dvěma průchody Slunce meridiánem. Takto definovaná hodina je platná mezi dvěma průchody meridiánem, pro které byla definována.
  10. Okamžik průchodu Slunce meridiánem se nazývá poledne. V poledne je přesně 12 hodin.
  11. Minuta je jedna šedesátina hodiny. Sekunda je jedna šedesátina minuty.